20 ungdomar från Sundsvall och Lissabon lär sig ledarskap med Erasmus+

Hur kommer 10 unga människor från södra Europa klara sig om de placeras i en rural-lantlig miljö i norra Sverige? Och tvärtom, hur agerar 10 unga människor från norra Europa i en urban storstad i södra Europa? Båda grupperna utforskar nu nya världar i syfte att lära sig förstå och leda.

Genom att utforska en ny, främmande miljö, vill Sundsvalls kommun och EU IESA – International Entrepreneurship Sustainability Association, ge ungdomar möjlighet att utvecklas både som person och ledare. Genom sport, dans, filmskapande och andra informella inlärningsmetoder söker deltagarna olika vägar för att förbättra sina ledarkunskaper.

– Våra ungdomar kommer genom praktiska övningar att ställas inför frågor och uppgifter som ”Hur leder jag andra?” och ”hur tar jag kontroll över och leder mitt eget liv?” säger Mona Ströhlein, projektledare, Unga Magasinet.

EUs ungdomsprogram
De unga vuxna är i åldern 16-25 år och ingår i ett projekt inom EUS ungdomsprogram, Erasmus+. I februari är det dags för den första delen av utbytet, Sundsvalls besök i Lissabon. Gruppen blir mottagen av organisationen EU IESA – International Entrepreneurship Sustainability Association och deras ungdomsgrupp.
– I ett längre perspektiv kommer dessa ungdomar och unga vuxna i åldern 16-25 år att fungera som förebilder och hjälpa sina respektive organisationer att förstå behov och styrkor hos ungdomar med en annan kulturell härkomst, ibland även socioekonomiska och missgynnande förhållanden, säger Mona Ströhlein.
På fredag den 24 februari åker hon och ungdomarna till Lissabon.

Projektet INTO THE WILD – Ungt ledarskap i urbana och rurala omgivningar:

25 februari – 4 mars
Ungdomsutbyte del 1: Sundsvall besöker Lissabon med 10 ungdomar, 2 volontärer och 3 ledare.

9 maj
EU-dagen Unga Magasinet. Projektets deltagare berättar om sina erfarenheter från första delen av EU-utbytet.

8 – 15 augusti
Ungdomsutbyte del 2: Lissabon besöker Sundsvall med 10 ungdomar och 3 ledare.

Augusti
Några av deltagarna berättar om sina erfarenheter på Västernorrlands årliga kick-off konferens för fritidsledare och annan berörd personal.

Oktober
Slut på projektet – redovisning till MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor).

Läs mer om projektet

Relaterade inlägg

Vill du delta i ett volontärprojekt i Kaunas Nationalpark i ...
besök 1580
Vi söker dig som är 20-30 år för att delta i ett volontärarbete i Kaunas, Litauen och projektet "Dare to Care" i 6 månader med start 1 april 2017. Äl...
Vill du bli mentor för en volontär?
besök 2181
Ditt uppdrag är att vara social mentor för en volontär under 12 månader. Tillsammans gör ni saker som ni båda är intresserade av, typ fikar på kafé, b...
Jef från Belgien trivs bra med Njurundas ungdomar
besök 1776
Jef Verhoeven har blivit bra kompis med ungdomarna i Njurunda. Här är det Rasmus Rådsäter i mitten och William Lundgren till höger som spelar biljard ...
Unga volontärer trivs med arbetet i Sundsvall
besök 1848
VOLONTÄRER. Här är tre volontärer som just nu jobbar i Sundsvall. Från vänster: Jef Verhoeven från Belgien, Oksana Chernysh, Vitryssland och Johan Esn...
Share