22 unga från Portugal och Sverige lär sig om ungt ledarskap

Den 8-15 aug är det dags för den andra delen i projektet, då det är de portugisiska ungdomarnas tur att komma till Sundsvall. INTO THE WILD, är ett ungdomsutbyte som drivs av Ungdomsavdelning, Kultur & Fritid i samarbete med organisationen EUIESA i Portugal. Utbytet finansieras av EUs Ungdomsprogram ERASMUS

12 ungdomar i åldrarna 16-25 från Sundsvall och 10 ungdomar från Portugal, deltar i utbytet och får därigenom möjlighet att utvecklas både som person och ledare. Genom sport, dans, filmskapande och andra informella inlärningsmetoder söker deltagarna olika vägar för att förbättra sina ledarkunskaper.

– Vi kommer att göra en massa spännande saker under den här veckan, bland annat åka skridskor, campa i vildmarken och bjuda på surströmming. Dessutom blir det en dans-flashmob någonstans i Birsta under torsdagen, berättar Mona Ströhlein, projektledare på Unga Magasinet.

Tidigare i år, i februari åkte de svenska ungdomarna till Montijo, strax utanför Lissabon i Portugal och blev där omhändertagna av de portugisiska värdarna och nu är det alltså Sundsvallungdomarnas tur att härbergera den portugisiska gruppen. Det är mycket som ska planeras inför ett utlandsbesök, som mat, aktiviteter och boende.

Deltagarna från de olika länderna har kommunicerat med varandra i en facebookgrupp efter resan till Portugal i februari, och det kommer bli ett efterlängtat återseende på tisdag den 8/8 då portugiserna äntligen anländer till Sundsvall.

Surströmming fick skeptisk mottagande
Den 9 augusti träffades man på unga magasinet för att lära sig mer om svensk tradition, man skulle nämligen pröva surströmming.
– Vi har skickat en video till våra besökare i förväg när andra fått pröva surströmming, så dom har en aning om vad som väntar, säger Mona Ströhlein ungdomshandledare.
Inga av dom besökande ungdomarna vågade sig på surströmmingen, men det fanns andra som prövade för första gången.

Nu har våra projektvänner från Portugal åkt hem igen efter en lyckad vecka hos oss i Sundsvall med många aktiviteter runt ledarskap.

Det har varit fullt schema där våra besökare tillsammans med ungdomar från Sundsvall bland annat har besökt kommunhuset, träffat en politiker, deltagit i dansworkshop, campat i 2 dagar och ätit surströmming.

Nu återstår utvärdering och redovisning av projektet, som kunnat utföras med medel från Erasmus+, EUs ungdomsfond i samarbete med Ungdomsavdelningen, Sundsvalls kommun.

Senast uppdaterad: 2017-08-16, 10:48

Dela denna sida