Emil Assergård

När bestämde du dig för att börja med musiken?
– Det var när jag var 17 år, ganska sent ändå , Dom flesta börjar ju redan vid 10- 12 år med musiken.

Varför bestämde du dig för att börja med musiken?
-Jag såg en film som handlade om Johnny Cash. Då blev jag så inspirerad så då tänkte jag att han verkade va en vanlig snubbe han också som kan skapa musik. Så då borde vem som helst kunna skapa musik. Sen blev det att jag skapa mycket texter i samband med det. Och mina kompisar anmälde mig till en lokal talang tävling i Sollefteå. Det gick ganska bra. Och sen ville jag fortsätta för jag tyckte det var kul och vara på scen.

Vad är det bästa med att skapa musik?
-Det är att man får visa känslor på ett sätt, T,ex ifall du är arg på någon så kanske du inte vågar visa det för den. Eller att du är glad eller kär i nån. men då kan du ge dom en låt och få ut det i ren text. Man känner sig alltid glad när man skriver texter. Man känner sig hel på något sätt. Man får upplopp för sina känslor.

Vart får du all inspiration ifrån?
-Det är väl från livet och människorna runt omkring, och allt som händer i världen, allt man tycker är dåligt, allt man tycker är bra, Människor som sticker ut, Det kan räcka med att du säger ett ord, något ovanligt ord till mig som fastnar i huvudet. Så blir det att jag vill skriva en låt om det. Man är ju konstigt, det är som en sjukdom det här med låtskriveri. Jag skriver nästan varje dag.

Musiken som du skriver, Är det något som hänt på riktigt?
-Det är både ock. Vissa låtar är lite oseriösa, Och i dom har det inte hänt nåt i. Men allt har ju ett djup i låten. Många av mina låtar är sanna.

Skulle du kunna ge exempel på en seriös låt och en oseriös låt?
-En seriös låt som jag skrivit heter Nyår. Den handlar om när jag träffade en tjej som gjorde mig väldigt ledsen, så då skrev jag den låten. Man får lyssna på texten för att förstå. Och en oseriös låt som jag skrivit är Jag råkade sälja min bästa vän.

Hur är det och åka runt på turné?
– Det är väldigt speciell, det är skit kul. Det tar på krafterna och man är ju oftast slut i 2-3 dagar efter man spelat. Men det är ju drömmen och få åka runt och spela för folk som kan ens musik. Det är kul, och är sjukt tacksam för det.

Hur fungerar samarbetet mellan dig och Kristian?
-Det fungerar riktigt bra, vi är ju som 2 kompisar som åker runt och har kul, om man säger såhär. Jag hade ju aldrig jobbat med någon som varit med i en dokusåpa så. Men jag gillar Kristian så mycket som person. Så det funkar riktigt bra. Vi har lite olika idéer och tankar om hur musik ska vara. Men det funkar bra i slut ändan ändå. Han är en väldigt bra person.

Hur kom du och Kristian Täljeblad på idén bakom låten falsk?
-Båda har väl varit med om dåliga förhållande. Och jag säger inte att tjejer är dåliga, det är precis samma sak för tjejer också. Men båda har ju varit med om tveksamma förhållanden. Vi kände väl att det är en ganska aktuell grej att skriva om. Det är ofta det blir såhär mellan 2 killar eller mellan 2 tjejer. Vi fick nån sån idé och körde på helt enkelt. Vi gjorde en rolig video till det som inte var allt för hemsk.

Hur ser du på din roll som förebild ?
-Det är väl viktigt hur man gör och säger. Man ska ju inte hålla på och snacka massa skit, lägger upp massa dåliga grejer och få folk och börja bete sig dåligt. Man försöker ta ansvaret att dom ska ta in det och påverkas positiv. Att det finns viktigare saker i livet än att snacka skit med varandra. Och att man ska ta hand om varandra istället. Man ska visa att man kan vara sig själv. och att man kan vara sig själv och det spelar ingen roll hur man är eller ser ut. Var dig själv och kör hårt. Ju fler folk som följer en och gillar det man gör, Ju mer ansvar har man ju och påverka andra människor på ett bra sätt.

En sak som jag kan rekommendera som kommer ut den 30 april är Emils nya album.

 

Text: Viktor Viklund
Publicerad: 2015-04-08

Dela denna sida