Tjeckiska filmkvällar på Kulturmagasinet


Kom och smaka på en bit tjeckisk kultur!
Under 3 filmkvällar presenterar vi landets bästa samtida filmskapare i Programsalen på Kulturmagasinet.
Fri entré, tjeckiska med engelska undertexter.

Festivalen är ett samarbete mellan Unga Magasinet och Tjeckiska centret i Stockholm.
Alla åldrar välkomna!!

FILMVISNINGAR:

2015-06-01 kl. 19.00: The Way Out / Cesta ven
(Tjeckien/Frankrike 2014, 103 min.)

The way out berättar en historia om ett ungt romskt par, Žaneta och David, föräldrarna till lilla Janička. Deras ansträngningar att leva ett hyggligt och anständigt liv ställs mot den “romska sociala fällan” som inbegriper rasism, fördomar, svårigheter i kommunikation med tjänstemän, skulder och eländiga livsvillkor, kontra den romska enticitetens traditionella värderingar, livsstil och levnadsmiljö. David vill skydda sin familj, även på bekostnad av att begå brott. Žaneta finner inre styrka att trotsa den ogynnsamma situationen med andra medel. Kommer de övervinna de existentiella problemen som börjar slita isär deras förhållande? Är det värt för dem att fortsätta hedra sina egna värderingar och familjetraditioner? Och kommer deras “Väg ut” bara vara en till “flykt”, eller kan det vara ett löfte om förändring?
Regissör / Manusförfattare: Petr Václav
Filmfoto: Štěpán Kučera
Spelar: Klaudia Dudová, David Ištok, Mária Ferencová-Zajacová, Milan Cifra, Natálie Hlaváčová, Sára Makulová, Přemysl Bureš

2015-06-02 kl. 19.00: Daniel´s World / Danielův svět
(Tjeckien, 2014, 75 min.)

Tjugofemåriga litteraturvetarstudenten Daniel söker efter olika vägar att handskas med sin sexuella läggning. En sexuell läggning som beläggs med ändlösa fördomar av samhället runt honom. Han introducerar sina vänner, familj och samhälle i sin lott som homosexuell pedofil – samt genom sitt kreativa skrivande, får han även sig själv att börja förstå. Dokumentären fångar på ett empatiskt sätt, offentliga och privata stunder av hans bekännelser. Daniels djupa självreflektion och betoning på andra, än rent sexuella värden möjliggör för filmskaparna att presentera en pedofil på ett helt och humant vis. Hans charm, självironiska uppfattning, och känsla för överdrift ger filmen en förvånande lätthet och kvickhet.
Regissör: Veronika Lišková
Manusförfattare: Zdeněk Holý
Filmfoto: Braňo Pažitka

2015-06-03 kl. 19.00: To See the Sea / Pojedeme k moři
(Tjeckien 2014, 90 min.)

En berättelse om en pojke som drömmer om att bli känd regissör. Thomas (12) får en kamera och börjar göra en film om sin familj. Hans gåtfulla pappa arbetar hemifrån. Genom att gömma kameran i hans kontor upptäcker Thomas att pappan lämnar huset på tisdagar och torsdagar. När Thomas konfronterar sin far med fakta, förnekar han. I strävan efter att upptäcka familjehemligheter avslöjar Thomas även en dold sida hos Haris, sin bästa vän, som använder kameran i syfte att rädda sin mamma och bror från helvetet de lever, i på grund av sin våldsamma pappa. Mod och djup vänskap leder Thomas och Haris till en slutlig uppenbarelse och en oförutsägbar slutsats.
Regissör / Manusförfattare: Jiří Mádl
Filmfoto: Edita Kainrathová
Spelar: Petr Šimčák, Jan Maršál, Ondřej Vetchý, Lucie Trmíková, Jaroslava Pokorná, Anastásia Chocholatá, Michaela Majerníková, Ondřej Veselý mm.


Datum & Plats

1 jun 2015 - 3 jun 2015, ( 00:00 ), Unga Magasinet

LONG: 17.312031400000023 LAT: 62.3915504 Adress: Packhusgatan 4, Sundsvall