Intervju – Janne Schaffer

Fotograf: Patricia Bergsten

Hur har det varit och varit här i Sundsvall ?
–Det har varit hektiskt men det har varit otrolig roligt och fantastiskt hedrande att få spela nationalsången här uppe. Förra året gjorde jag det på skansen i stockholm inför kungen och det sändes på tv också. Men jag gillar ju Sundsvall och jag har ju spelat här så många gånger. Skönsberg, Tonhallen och på massa olika ställen, senaste gången var med Kjell Lönnå och om 1 år i april, maj så kommer jag tillbaka och gör en föreställning om Ted Gärdestad och om vårt samarbete under alla år. Men det är jättekul och vara i Sundsvall.

När började ditt intresse för musik?
–Mina föräldrar gick på musikhögskolan eller ackes som det hette på den tiden. Min mamma var utbildad pianolärare och min pappa spelade fiol och jag byggde en gitarr på träslöjden i skolan 1957, 60 år sen, vilket är helt otroligt. Det är samma år Elvis gjorde Rock.

Hur skulle du beskriva dig själv med 3 ord?
–Jag tror folk uppfattar mig som snäll, stort tålamod, plikttrogen och fokuserad när jag gör något och har jag bestämt mig för något så håller jag det också.

Om du inte hade hållit på med musik, vad hade du velat jobba med då?
–Jag gick på blackberrys läroverk tillsammans med Bodil Malmsten, Gun-Britt Sundström, Mats Hulth. Jag tror jag hade hamnat på miljö. Jag vill gärna förändra samhället. Jag skrev en studentuppsats om miljö. Jag hade nog kämpat för miljön. Jag förstod tidigt att vi lever över våra tillgångar på naturresurser och fossila bränslen som inte kommer fungera längre och att det kommer ta slut. Nu gör jag det genom musiken genom Electric banan band för vi har väldigt mycket miljö i våra texter.
Håll Himalaya rent, Batterilåten (Morfar och kaninen), en som handlar om en vegetarian, Tropical fruit är några låtar vi gjort.  

Hur bildades bandet Electric banan band?
–Det var Lasse Åberg som ringde till mig och frågade om jag hade lust och sätta ihop ett band. Som skulle heta Electric banan band. Men det han inte berättade direkt var att vi skulle klä ut oss till djur också. Det har vi fått lida med “Haha”. Det är roligare och spela dem här låtarna när vi kör med kläderna på, det tillhör grejen. Vi startat en trend att man ska klä ut sig till djur, det är många som tycker det är kul.

Hur har det gått med Electric banan band?
–Det är jättekul, Vi ska spela på Stockholm stadion den 18 juni på diamond league galan. Det kommer en film premiär den 30 september och den filmen har vi spelat in redan, det är en konsertfilm med symfoniorkester vilket var jättekul och göra.

Fotograf: Patricia Bergsten

Hur ser du på din roll som förebild?
Jag är ganska medveten att jag är en förebild för folk, ingenting jag går runt och tänker på. Men det finns ju vissa självklarheter. Till exempel så har jag aldrig varit intresserad av droger och jag har spelat i ett band som det förekom droger i, men då slutade jag. Folk har frågat mig, men det har aldrig intresserat mig. Det har väl inget med att vara en förebild men jag känner att det är viktigt att jag står för nånting och droger är någonting jag tar kraftig avstånd ifrån. Jag har aldrig rökt och jag satsar på miljön.

När Ted Gärdestad dog startade vi igång ett stipendium, ett Gärdestad stipendiet som går till unga låtskrivare. Jag försöker ju att tänka på att leverera framåt. Jag har haft cirka 150 praos varv 2 tjejer,Jag vet inte riktigt vad man ska göra för att öka jämställdheten, jag har gjort vad jag kunnat. Det ska vara kul med tjejer som spelar instrument.

Kan du spela några mer instrument?
–Nej, jag kan bara spela gitarr, jag är fast där.

Text: Viktor Viklund
Fotograf: Patricia Bergsten

Dela denna sida