Lillgården rustas och blir hemmaplan för Ung Film

Byggnaden är känd för att ha hyst Sundsvalls första barnkrubba och har stått tom i flera år, men snart återuppstår Lillgården med ny verksamhet. Under vintern pågår en invändig renovering av det gamla stenstadshuset och lite längre fram i vår flyttar Ung Film i Sundsvall över sin verksamhet från Barkskeppet vid busstationen.

– Det känns roligt att det blir liv i huset och Ung Film i Sundsvall blir säkert en mycket lämplig verksamhet här i teaterkvarteren, Ingemar Wilén som är förvaltare på Drakfastigheter, Sundsvalls kommun. Placeringen gör att den också kommer att bli mer synlig för sundsvallsborna. I de förbättringar som vi nu genomför ingår verksamhetsanpassningar som att installera ventilation, dra ny el och datakommunikation. Det blir också lättillgängligt för funktionshindrade med en ramp utanför entrén. Lokalerna blir även betydligt fräschare genom ommålning, nya tapeter och golv.

– Vi tycker att det känns mycket spännande att vi nu hamnar här mitt i Sundsvalls kulturkvarter, säger Eva Månsson, filmpedagog och ansvarig för Ung Film i Sundsvall, Kultur & Fritid. Strax söder om vår nya lokal ligger Filmstaden som är Sundsvalls filmcentrum och strax norrut ligger Sveateatern som är en historisk plats och byggnad för filmvisning och kultur i Sundsvall.

På utsidan har också Lillgården renoverats de sista åren, ytterfasaden har blivit putsad och fönstren har målats om. Det pågående förbättringsprojektet beräknas bli klart under februari och därefter kan Ung Film flytta in. Den invändiga etappen beräknas kosta ca 600 000 kr.

Om Lillgården
Lokalerna har i princip stått oanvända sedan Teater Västernorrland flyttade ut syateljé och smink. Det gjordes i samband med planeringen av Scenhusprojektet i mitten av 2000-talet. Om Scenhusprojektet genomförts hade en rivning av Lillgården varit aktuell.

Liknande nyheter