Nu firar Unga Magasinet 5 år!

På bara några år har Sundsvalls unga mötesplats växt och blivit en varm och trygg oas där ungdomar både kan vara och verka. Verksamheten samlar ca 10 000 personligheter per år, engagerade i alltifrån politik, musik, foto, film och psykisk hälsa, och det firas under femårsjubiléet imorgon, den 21 oktober.

Åsa Ullander, kultur- och fritidsnämndens ordförande (S), och Reinhold Hellgren (C), kommer att invigningstala kl 16.00 och sedan blir det poesi på flera olika språk samt såklart – tårta.
– Mellan 15.00–17.00 kan man sedan delta i en rad olika tävlingar för att vinna fina priser, säger Rebecca Lampinen, Ungdomshandledare.

um-5-arTrygg plats
Hon var en av ungdomarna på Navet som tyckte att det behövdes en trygg och neutral mötesplats i stan och som genom bland annat namninsamlingar och demonstrationer lade grunden till Unga Magasinet. Fem år senare har hon och många unga i Sundsvall mött politiker, haft utställningar, konserter, engagerat sig i olika projekt och arrangerat temadagar.

–Vi har snabbt utvecklats till en trygg och varm oas, säger Rebecca Lampinen. Hit kan du komma för att bara vara eller verka, eller behöver snacka om livet. Du kan förverkliga en idé eller visa upp något du har gjort – det finns inga höga trösklar hos oss.

Flera inriktningar
Rebecca Lampinen berättar om engagerade ungdomar som inriktar sig på politik- och inflytandefrågor, andra som jobbar med hållbarhetsprojekt eller med olika kulturfrågor.

Insidan är t ex ett projekt som äger rum på torsdagar, en gång i månaden och tar upp olika ämnen som berör psykisk ohälsa.
– Arbetet drivs av våra ungdomar som själva hittar och bjuder in föredragshållare med stöd av oss, och det har lockat många, säger Rebecca.

Andra större återkommande evenemang är Internationella kvinnodagen, Earth Hour, Tunga Magasinet och Internationella Mansdagen.
– Liksom alla fina utställningar som unga har hos och våra mysiga onsdagsquiz, säger Rebecca.

Internationell profil
Unga Magasinet blickar nu utåt mot världen i och med ett nystartat utbytesprojekt med Portugal. Unga Magasinets inflytande-, kultur- och hållbarhetsdel kommer då att kompletteras ytterligare, med en internationell profil.

Fantastisk drivkraft
– Vår verksamhet har utvecklats över förväntan under de här åren, säger Rebecca. Det är så många olika ungdomar som kommer till oss med personlighet och idéer och en fantastisk drivkraft; jag blir lika imponerad varje dag. Så länge de kommer till oss kommer verksamheten bara att bli ännu bättre, avslutar Rebecca Lampinen.

Unga Magasinet firar 5 år!
Plats: Kulturmagasinet
Tid: 16.00-18.00, tävlingsstart redan kl 15.00

 

Medialänkar:

Artikel i ST
Artikel Sveriges Radio P4

Dela denna sida