Opalen vill bryta barriärer mellan åldergränserna

Opalen i Kvissleby har snart i 2 år arbetat med ett projekt som heter PROpalen. Projektet är ett samarbete mellan PRO, Opalens fritidsgård, Nivrenaskolan och Njurunda församling.

Syftet med projektet är att verka för ett brobyggande mellan generationerna för att öka förståelsen mellan unga och gamla och ta tillvara ungdomarnas och pensionärernas olika kunskaper. Att ta bort ålderssegration och att lära sig om demokrati i samhället.

– Vi bygger broar mellan generationer och arbeta mot fördomar som finns mellan ungdomar och pensionärer. Att bryta barriärer och förstå fördelen med att umgås mellan åldersgränserna. På fritidsgården arbetar vi dagligen med ungdomsinflytande och demokratifrågor och vill utveckla detta genom samarbete. Projektet syftar även till att öka kunskapen om EU och öka förståelsen om vilka som bestämmer i EU, i Sverige och i kommunerna. Att öka kunskaper om samhällsstrukturer och demokrati, säger Johanna Andersson på Opalen.

bild515 oktober åkte åtta ungdomar och åtta pensionärer samt fritidsledare och diakon till Bryssel för att bland annat besöka EU-parlamentet och en parlamentariker samt besök på koncentrationslägret Neungamme och Svenska kyrkan i Bryssel.

Måndag 14 november kl 18.00 är det dags för en återträff på Opalen med alla deltagare i projektet, där vi kommer att gå igenom alla resebilder och utvärderingen.
– Detta är ett unikt projekt eftersom vi har gjort så mycket roliga saker ihop både äldre och yngre. De äldre kommer till fritidsgården och umgås och vi har även gjort en studieresa till Stockholm i våras, säger Johanna.

Dela denna sida