Sound of Nacksta – “från kulturkrock till kulturkram”

Sedan 2011 pågår ett spännande projekt där ungdomar från olika kulturer möts och som nu landat i en planering av en musikal våren 2014 med upptaktskväll 27 novmeber. En resa som de startade med några besök på Nacksta fritidsgård och som mynnade ut under våren 2012 med worshops med olika teman, dansuppvisningar, förställningar med musik & teater 2013.

Men vi tar det från början….så här startade det:

Del 1: “Akt 1”
Ett samarbete mellan Svenska Kyrkan, studieförbundet Bilda och Nacksta fritidsgård inleddes under hösten 2011 kring detta projekt med syftet “från kulturkrock till kulturkram”.

Några besök gjordes på Nacksta fritidsgård där de pratade med ungdomsarna och berättade om att de ville skapa ett musikprojekt med dem och syftet med kulturella möten och utbyten. Under våren 2012 anordnades workshop en gång i månaden med teman sång, musik, svensk folkmusik och folkdans, romsk sång och dans och Hip Hop. Professionella handledare som medverkade var: Yamadú Pontvik (körledare), Sofia Sahlin (sångerska,musiker & breakledare), Shemir Quni (Breakdansare) Göran Månsson (Musiker), Reijo Oivaeus (Präst), Tove Liljedahl (Kulturkonsulent och danspedagog), Per Backberg (Fritidsgårdsföreståndare) och värderingsövningar med Robert Nordlund (Församlingspedagog).

Under sommaren framfördes “Akt 1” på två ställen. Den 2 juni på Huberget i Stöde samt Nacksta Kalaset. Den 6 juni framfördes den för nysvenskar i Stadshuset och på Stora Torgets scen under Nationaldagsfirandet i Sundsvall.

soundofnacksta3
Konsert “Enade-Jedinvisten-Unidos-Umoja” Foto: T Liljedahl

Del 2: Konsert “Enade”
Dans från fyra kulturer: kongolesisk, romsk, latinamerikansk och svensk. Det var ungdomar från Kongo i mitt hjärta, föreningen Romsk kultur, Hector Oviedo samt Skönsbergs folkdanslag som deltog. De fick lära varandra varsin dans och framföra en egen dans under en konsert till sång av nystartade Sound Of Nacksta kören och Samklang samt musiker.

Arbetet mynnade i en konsert i GA kyrkan lördag 20 oktober, under kyrkodagarna med tema integration. Även “Akt 1” framfördes under konserten.

soundofnacksta2
Repetion av Välkommen hem

Del 3: “Välkommen hem”
Det fanns en stark önskan bland flera av ungdomarna att utrycka sina egna tankar och att utveckla det sceniska arbetet, via teater. Hur kan det vara att komma till Sverige? Vad är det att vara svensk? Hur bemöter vi varandra? Hur kan vi skapa “ett större vi”? Föreställningen “Välkommen hem” inrymde dessa tankar och framfördes med dans, sång, musik och teater på Sundsvalls Teater som var nära fullsatt lördagen 25 maj 2013.

Medarbetare som tillkom inför denna föreställning var dramapedagogerna/regissörerna Maria Strangell och Jessica Henriksson. Skickliga musiker som medverkade var: Peter Bonde, Christian Cuadra, Oskar Andersson, Martin Mårtensson, Mats Ottesen samt Renato Ramadanovic. Sound of Nacksta kören medverkade, liksom ungdomar från kulturskolan, föreningen Kongo i mitt hjärta och föreningen Romsk kultur.

Del 4: “Musikal”
Idag är en musikal under planering och skall framföras på Sundsvalls Teater 23-25 maj 2014. Nu har många ungdomar chansen att vara med!

Är du intresserad antingen dans, teater, sång, musik, manusskrivande, ljus och ljud eller arrangörsskap etc?
Är du mellan 15-20 år och vill gå ” från kulturkrock till kulturkram”?
Kom då den 27 november!
Då presenteras musikidén och du får veta mer om upplägget.

Då har du chansen att tala om vad just DU är intresserad av bidra med i eller till musikalen! Övningstillfällena kommer att vara på onsdagar 18.30-20.45 på Nacksta fritidsgård.
Gå gärna in på facebook “Uppstart Sound Of Nacksta Musical” och klicka att du kommer!

 

soundofnacksta-logga
Sound Of Nacksta projektet

Reijo Oivaeus, präst , GA församling, Svenska Kyrkan
Per Backberg, föreståndare Nacksta Fritidsgård
Tove Liljedahl, Kulturkonsulent och danspedagog, Studieförbundet Bilda

 

Liknande nyheter