Stort intresse för Demokratidagen

På torsdag den 23 februari är det dags för sjätte upplagan av Demokratidagen. Här kan du som är upp till 25 år både fråga och diskutera med politiker, polis, elevhälsa m.fl. Dessutom kan du lyssna på Angelica Andersson, f.d. aktivist, människorättskämpe och chef för Sveriges Ungdomsråd som idag arbetar på Rädda barnen. Hon håller en inspirationsföreläsning om demokrati och ungas inflytande.

Unga idag är engagerade och brinner för olika frågor. Demokratidagen lockar därför ett stort antal deltagare.
– I år har vi bjudit in gymnasieskolorna, alla elevråd och fritidsgårdar samt alla partier med ungdomsförbund som är invalda i kommunfullmäktige och det blir ett högt deltagande – alla platser är bokade. Vi kommer att se fram emot en dag med många spännande diskussioner, säger Pia Fjällmo.

Workshops
Demokratidagen 2017 är uppdelad i två halvdagar, med samma program under för- och eftermiddag.
– Det gör att fler ungdomar har chansen att delta och säga vad de tycker i just ”sina” frågor, säger Pia Fjällmo, demokratisamordnare.
Som deltagare väljer man två, av totalt elva ”workshops” där fritid, trygghet, skola, hälsa och andra områden från senaste LUPP-rapporten kommer att utgöra teman.

Elevhälsa och polis
I samtalen om skolmiljö och hälsa medverkar dessutom personal från Elevhälsan och i samtalen om trygghet kan du bl.a. prata direkt med polisen.

Sociologielever från Västermalms skola kommer att vara samtalsledare under dagen med ledning av Bo Schefström, lärare. Det som kommer fram under dagen skrivs ner och skickas sedan vidare till politiker och berörda förvaltningar som kan använda kunskapen som grund för beslut.

Angelica Andersson föreläser
Dessutom bjuder Ungdomsavdelningen på inspirationsföreläsning med Angelica Andersson från Rädda Barnen.
– Angelica kommer prata om ungdomars demokratiska rättigheter, ge dig nycklarna till att nå dina drömmar och hur vi kan skapa ett bättre samhälle tillsammans, för alla, säger Pia Fjällmo.

Demokratidagen
23 februari
08.30-16.00
Kulturmagasinet
För mer information, vänligen kontakta Pia Fjällmo, demokratisamordnare på Sundsvalls kommun, telefon: 060-19 17 89, 070-190 78 81 eller e-post: pia.fjallmo@sundsvall.se

Dela denna sida