Demokratidagen

En dialogdag för unga, politiker, ungdomsförbund och tjänstepersoner i Sundsvalls kommun!

Varför? Dagen syftar till att skapa ett forum för samtal om hur unga upplever sin situation i Sundsvall idag och om framtiden.

För vem? Unga (elevråd/programråd/elevkårer på högstadiet, gymnasiet och upp till 25 år), kommunpolitiker, tjänstemän och ungdomsförbund bjuds in för att få tillfälle att i en öppen dialog mötas och samtala.

Hur? Dialogsamtalen under dagen kommer att formas som workshops med samtalsledare och workshopledare och där rubrikområden från LUPP-enkäten är de olika dialogsamtalens teman (skola, trygghet, hälsa, fritid, arbete/framtid och politik/samhälle). Under Demokratidagen 2022 kommer rykande ny LUPP-statistik att ligga till grund för samtalen.

Program 2022

31 mars: Förmiddag & eftermiddagspass för gymnasiet
7 april:
Förmiddag & eftermiddagspass för högstadiet

 • 08.00 & 12.10 Incheckning för ungdomar
 • 08.30 & 12.30 Välkomna… och Demokratidagen börjar!
 • 08.35 & 12.35 Föreläsning med Jenny Claesson – Add Gender
 • 09.15 & 13.15 Fika (för alla) + Val av workshop (för ungdomarna)
 • 09.35 & 13.35 Workshop nr 1 – samtal/övningar mellan unga och vuxna
 • 10.35 & 14.35 Workshop nr 2 – samtal/övningar mellan unga och vuxna
 • 11.35 & 15.35 Panel med våra politiker som svarar på ungdomarnas frågor
 • 11.45 & 15.55 Avrundning och summering

Det finns totalt 8 st samtalsområden att välja bland.

Rubrikområdena i LUPP ligger till grund för samtalen i de olika workshoparna. Varje samtalsområde kommer att ha samtalsledare och workshopledare.

 1. Politik/Samhälle & Inflytande + Elevdemokrati i skolan
 2. Fritid
 3. Arbete och framtid – sommarjobb och praktik
 4. Arbete och framtid – inför gymnasievalet
 5. Skola – skolmiljö
 6. Hälsa – fysisk och psykisk hälsa
 7. Trygghet
 8. Extra workshop: A-traktorer och Mopedbilar

 

Jenny Claesson, normingenjör på Add GenderFöreläsare – Jenny Claesson

Hur normer och demokrati hänger ihop
Jenny Claesson är delägare och normingenjör på Add Gender. Hon har en kandidatexamen i genus- och statsvetenskap. Genom att vara nyfiken och ödmjuk kan vi få intressanta samtal där ingen känner sig överkörd eller otrygg. Hon har bland annat utbildat Estlands första jämställdhets-konsulter, modererat konferenser, deltagit i paneldiskussioner, kört stand up och skrivit en barnbok om skogsindustrin i Sverige. Jennys styrka är att hon har en förmåga att vara konkret, verklighetsförankrad och realistisk samtidigt som hon lyfter åhörarna med sin humor och sin inspirerande inställning att allt är möjligt.

 

Anmälan & mer info: Kontakta Pia Fjällmo, se kontaktinfo längre ner.

 

Arkiv

Demokratidagen 2021

Gänget som ordnade den digitala sändningen
Torsdag 22 april hände det!!! Vi genomförde Demokratidagen helt digitalt på grund av det pandemiläge vi befinner oss i. Elever från högstadiet och gymnasiet, våra kommunpolitiker, ungdomsförbund och tjänstepersoner deltog i denna viktiga dialogdag om hur det är att vara ung i vår kommun.
 
Runt 425 personer deltog under dagen och hade digital dialog med varandra!!! Bamse-tack till alla som var med och deltog i denna spännande digitala form av Demokratidagen!!! Vi vågade… vi prövade… och det gick!!! Extra applåd och fanfar till sociologieleverna år 3 vid Samhällsprogrammet Sundsvalls gymnasium som var digitala workshopcoacher och tog hand om alla deltagande ungdomar denna dag!!! Ni är ovärderliga!!! Grymt grymt bra jobbat!!! Stort imponerande tack till
 
Ungdomsavdelningen Sundsvalls kommun som såg till att denna digitala Demokratidag gick att genomföra… Zoom-teknikgänget, gänget som coachade alla vuxna deltagare och webbsändningsgänget!!! TACK alla!!!  /Pia ❤ Hjärta
 

 

 

Kontakt

Pia Fjällmo
Demokratisamordnare
Skicka epost till PiaRing till Pias mobiltelefonLänk till facebooksida
Dela denna sida