Banditos + Psychedelic Bananas


Banditos är ostoppbara. Och naturligtvis är Skandinavien, som redan blivit något av deras andra hemmamarknad, med i planerna när de ska erövra Europa. Det sexhövdade kraftpaketet från Birmingham, Alabama – numera stationerade i Nashville – har av brittiska musikbibeln Uncut beskrivits som en ”adaptable beast, playing various flavours of Southern sound with considerable panache and foot-tapping flair”.

Av alla försök som gjorts att sätta ord på det oemotståndliga sammelsurium av USA-rotade musikstilar som utgör Banditos båda album på inflytelserika Bloodshot Records kom annars MTV närmast sanningen när de pratade om en ”blend of hell-bound honky-tonk, roadhouse roots-rock, and field-holler folk”. Det är precis så bandets garagepunkiga, countrytwangiga, psykedeliska och souldoftande sydstatsrock låter – som lite av varje, men inte det minsta skalbar. Har du svårt att avgöra vilka som egentligen är bäst av ZZ Top, Drive-By Truckers, Alabama Shakes, The Allman Brothers, 13th Floor Elevators, Creedence Clearwater Revival, Jefferson Airplane, Deer Tick och The Georgia Satellites kan du sluta leta – Banditos har allt det du söker, läckert ihopvirvlat i ett enda stort skydrag av häftighet.

En av Banditos tydligaste styrkor är att ingen av bandmedlemmarna är utbytbar, på samma sätt som att ingen av karaktärerna i exempelvis The Beatles gick att ersätta, utan likheter i övrigt. Så pass enhetligt och sammansvetsat har gänget blivit efter att ha avverkat i snitt 250 spelningar om året sedan bildandet, även om hyllade frontkvinnan Mary Beth Richardson står tydligast i blickfånget. Hon har ett domderande scenspråk och en djup, magnifik röst vilken bär ekon av såväl Janis Joplin och Grace Slick som Aretha Franklin och Etta James.

Stilbildande webbtidningen PopMatters kallade Banditos för ett ”genre-bending collective”, och som sådant har sextetten en lika viktig som självklar antagonistroll i en musikbransch som för varje dag blir alltmer fokuserad på lättdefinierad ytlighet. I nästa mening skriver de även följande, ord vägda på guldvåg: ”Banditos should be placed at the fore of a new generation of exciting Southern rock bands who combine a reverence for the past with a visionary commitment to bringing the region’s music into the future.”

Missa inte när dessa livefavoriter äntligen återvänder till Sundsvall!

SUPPORT:

PSYCHEDELIC BANANAS
Psychedelic Bananas är ett relativt nystartat band som står för underhållning i högsta grad. Den råa och svängiga musiken förstärks av ett explosivt och energiskt scenspråk med gula scenkläder samt image byggd kring bananer. Musiken kan beskrivas som experimentell funkrock med en touch av stoner- och arenarock och deras framträdanden har beskrivits som ”ren musikalisk njutning”.

150 kronor för medlemmar och 250 kronor för icke medlemmar.

Ett kulturarrangemang i samarbete med Sensus.


Pipeline Kyrkogatan 6 Sundsvall
20 sep 2018
19.00

LONG: 17.313041 LAT: 62.389822 Adress: Kyrkogatan 6, Sundsvall
Dela denna sida