Cirkus -inte bara glitter och sågspån


Mingla runt tillsammans med miss Nada Moore, Miss Dolly Dot, Petrov och Fjodor, Mr and Mrs Smile och Clownen Daff – Daff i en värld av sågspån och glitter.

Invigning lördag 15 december kl. 13 på Sundsvalls museum.

Per-Arne Wåhlberg, specialist på svensk cirkushistoria inviger utställningen.  

Utställningen står mellan 15 december 2012 – 10 mars 2013

I utställningen Cirkus – inte bara glitter och sågspån på Sundsvalls museum får besökaren ta del av den glittriga världen i manegen, men också om vardagens slit med träning, tältbygge och djurskötsel. Utställningen innehåller både cirkusens historia och en inblick i hur livet ser ut på en turné idag.

När de första artistsällskapen och djurmenagerierna började resa runt i Sverige kom de också norrut. Vi vet att 1846 kom ett sällskap till Sundsvall där också “Elvira Madigans” mormor och morfar, Olof Elias och Anna Marie Olsen var med. Dessa två återkommer till Sundsvall 16 år senare med Riegos lilla akrobattrupp. Vid detta besök avled Olof Elias Olsen och begravdes på den gamla kyrkogården. 1877 får Sundsvall en egen cirkusbyggnad i Rullan. Den första cirkusbyggnaden norr om Stockholm. Hit kommer Cirkus Madigan i juni 1889. När cirkusen lämnar Sundsvall för att resa vidare till Härnösand har Elvira avvikit. Vad som hände henne sedan är allom välbekant tack vare den visa som skrevs av författaren John Saxon som då bodde i Sundsvall: Sorgliga saker hända….

Utställningen kommer med hjälp av originalaffischer, annonser och bilder berätta om de cirkusar och cirkusartister som besökt och fortfarande besöker Sundsvall. Med hjälp av foton och föremål får besökaren veta mer om de olika discipliner man kan se på en föreställning och få inblick i hur en dag på en modern cirkus ter sig.


Plats: Kulturmagasinet Packhusgatan 4 Sundsvall
Datum: 15 dec 2012
Tid: 12.00 - 15.00

LONG: 17.312031400000023 LAT: 62.3915504 Adress: Packhusgatan 4, Sundsvall
Dela denna sida