Vem anses vara gay “på riktigt” och Rätt till ”rätt” kön?


Under Prideveckan bjuder vi in er till två spännande föreläsningar på Unga Magasinet.

19.00 – Vem anses vara gay “på riktigt” av migrationsmyndigheterna?
Inom Norden har det under lång tid varit accepterat att lesbiska, homosexuella och bisexuella personer som har varit utsatta för våld och övergrepp i sina hemländer har rätt till asyl. Men hur avgör man vem som är en “äkta” homosexuell, bisexuell eller lesbisk asylsökare?

Andrea Gustafsson Grönningsäter har tittat närmare på hur de norska myndigheterna gör sina bedömningar. Sannolikt finns det flera likheter med hur svenska myndigheter gör denna bedömning. Robert Bylund från RFSL finns med och jämför med hur det är i Sverige.

20.00 – Rätt till ”rätt” kön?
Både i Sverige och Norge har transpersoners rätt till (att få erkänt) sin könsidentitet genomgått stora förändringar under de senaste åren.

Åshild Marie Vige, tidigare ordförande i Skeiv Ungdom (RFSL Ungdom i Norge) berättar om hur HBTQ-rörelsen i Norge fick igenom rätten till att själv definiera sitt eget juridiska kön. I samtal med RFSL kommer Vige att diskutera hur man har jobbat fram de rättigheter som transpersoner har i Norge idag, vad Norge och Sverige kan lära av varandra och hur vägen ser ut vidare.

Alla åldrar Välkomna -Fri entré


Unga Magasinet Packhusgatan 4 Sundsvall
5 jul 2018
19.00 - 21.00

LONG: 17.312031400000023 LAT: 62.3915504 Adress: Packhusgatan 4, Sundsvall
Dela denna sida