Jobba som volontär

För att jobba som volontär ska du vara i åldern 18-30 år och vara beredd att vara borta i 3-12 månader. Du bör också tycka om att jobba och umgås med människor från ett annat land och känna att du behärskar engelska ”ganska” bra. För det mesta åker du iväg på egen hand, bara i undantagsfall kan du åka med en kompis.

Inga kostnader för dig som volontär

Du jobbar ca 35 tim/vecka och det är obligatoriskt att delta i språkundervisning i det landets språk du åker till, några timmar/vecka. Du kan välja att jobba i en social eller kulturell organisation, eller med djur och natur. Din mottagande organisation kan vara ett ungdomscenter, förskola, teater, förening, organisation, skola, myndighet eller liknande. Organisationen ska ligga i ett EU-land eller ett randland till Europa som du själv väljer att åka till!

Om du får klartecken att åka som volontär, täcker bidraget din resa till och från projektet, ditt boende och mat. Dessutom får du ett arvode varje månad som ska räcka för dina personliga utlägg. Med andra ord täcker bidraget i princip alla dina kostnader och du kan åka iväg upp till ett år utan att ta från dina egna besparingar.

Vi hjälper dig!

Genom oss på Ungdomsavdelningen/Sundsvalls Kommun får du hjälp hela vägen till att åka iväg som volontär! Räkna med att det tar ca 4-6 mån från att du börjar söka efter en organisation tills du verkligen kan åka iväg! Så se till att börja planera i tid!

Vi guidar dig steg för steg här på sidan hur du gör.

Tre steg på vägen mot att bli volontär!

1. Kontakta Ungdomsavdelningen/Sundsvalls Kommun

För att bli volontär behöver du en sändande organisation, som ger dig stöd och hjälp med din ansökan och information innan du åker iväg. Kontakta oss. Se kontaktinformation längs ner på sidan! 

2. Hitta en mottagande organisation

Att hitta en mottagande organisation, alltså där du ska jobba, är nästa steg – och det allra viktigaste är att du hittar en organisation som erbjuder ett jobb/projekt som intresserar dig. Alla godkända mottagande organisationer hittar du genom att registrera dig på European Solidarity Corps webbsida ↗:

Efter att du registrerat dig kan du börja leta efter projekt och organisationer. Nästa steg är att författa ett  CV och personligt brev på engelska och skicka till de projekt du vill ansöka till. Detta dokument bör ge den mottagande organisationen en tydlig beskrivning av hur du är som person, och även vilka kunskaper och erfarenheter du har. Du behöver inte ha någon erfarenhet alls av det du vill jobba med. Huvudsaken är att du är motiverad och är beredd att lära dig mer om dina arbetsuppgifter.

Länk till en annan bra sida att söka projekt på. ↗ 

3. När du blir antagen som volontär i ett projekt

Meddela oss på Unga Magasinet så snart du får besked att du antagits som volontär hos en organisation. Vi tar då tillsammans med dig kontakt med den mottagande organisationen och hjälper dig med all information som; avresedatum, arbetsuppgifter, boende, storlek på arvode med mera.

För mer information om EU-programmet European Solidarity Corps besök: www.mucf.se/bidrag/eu-bidrag  ↗

 

Volontärarbete för unga – Fem ungdomar berättar om sina egna upplevelser som volontärer i Europa.

 

Kontakta oss för mer information

Tornhuset
Skicka epost till Unga MagasinetLänk till facebookLänk till Instagram

 

 

Logotype för Europeiska Solidaritetskåren

Dela denna sida