Jobba som volontär

Translate this page

För att jobba som volontär ska du vara i åldern 17-30 år och vara beredd att vara borta i 3-12 månader. Du bör också tycka om att jobba och umgås med människor från ett annat land och känna att du behärskar engelska ”ganska” bra. För det mesta åker du iväg på egen hand, bara i undantagsfall kan du åka med en kompis.

Gratis resa och fickpengar

Du jobbar ca 35 tim/vecka och det är obligatoriskt att delta i språkundervisning i det landets språk du åker till, några timmar/vecka. Du kan välja att jobba i en social eller kulturell organisation, eller med djur och natur. Din mottagande organisation kan vara ett ungdomscenter, förskola, teater, förening, kristen organisation, skola, myndighet eller liknande. Organisationen ska ligga i ett EU-land eller ett randland till Europa som du själv väljer att åka till!

Om du får klartecken att åka som volontär, täcker bidraget din resa till och från projektet, ditt boende och mat. Dessutom får du fickpeng varje månad på ca 800-1200 kr beroende på vilket land du bor i. Det är alltså med andra ord GRATIS att åka iväg som volontär inom EU-programmet Erasmus+.

Vi hjälper dig!

Genom oss på Ungdomsavdelningen/Sundsvalls Kommun får du hjälp hela vägen till att åka iväg som volontär! Räkna med att det tar ca 4-6 mån från att du börjar söka efter en organisation tills du verkligen kan åka iväg! Så se till att börja planera i tid!

Vi guidar dig steg för steg här på sidan hur du gör.

Tre steg på vägen mot att bli volontär!

1. Kontakta Ungdomsavdelningen/Sundsvalls Kommun

För att bli volontär behöver du en sändande organisation, alltså någon som “skickar iväg” dig. Ungdomsavdelningen/Sundsvalls Kommun är sändande organisation och hjälper dig gärna på vägen till att bli volontär i Europa. Epost: Mona Harr Ströhlein  Tel: 070-1903577

2. Hitta en mottagande organisation

Att hitta en mottagande organisation, alltså någon som “tar emot dig”, är nästa steg – och det allra viktigaste är att hitta rätt organisation. Alla godkända mottagande (även sändande och koordinerande) organisationer hittar du genom att registrera dig på European Solidarity Corps webbsida:

Länk till en annan bra sida att söka projekt på. Efter att du registrerat dig kan du börja leta efter projekt och organisationer. Nästa steg är att författa ett  CV och personligt brev på engelska och skicka till de projekt du vill ansöka till. Detta dokument bör ge den mottagande organisationen en tydlig beskrivning av hur du är som person, men även vilka kunskaper och erfarenheter du har. 

3. Skicka en preliminär överenskommelse

Ungdomsavdelningen skickar en preliminär överenskommelse till den mottagande organisationen, som i sin tur skickar en ansökan till sitt nationella kontor för att få just din volontärtjänst beviljad. Ca 2-3 månader efter ansökningsdatum, kommer beskedet om ansökan blivit beviljat eller inte, till den mottagande organisationen.

När får jag besked?

Ungefär en månad innan projektet startar brukar de flesta ha hunnit få besked om ansökan är godkänd eller inte. För mer information om EU-programmet Erasmus+ besök MUCF Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors sida eller Europeiska Solidaritetskåren

Hitta volontärplats!

EU-kommissionen har en databas där godkända organisationer som vill ta emot volontärer finns samlade.

Med hjälp av databasen kan du se vilka typer av volontärplatser som finns inom programmet Erasmus+ och hitta en lämplig mottagande organisation.

Leta organisationer i databasen:

Sök i databasen för godkända mottagande organisationer inom Europeisk volontärtjänst

Vad betyder siffrorna?

När du är inne i databasen så ser du att de organisationer som beskrivs har olika referensnummer (EI-nummer).

Ge inte upp!

Kontakta alla organisationer som du tror skulle passa dig. Ibland kan det krävas att man söker så många som 50 projekt innan man får napp.

 

Kontakta mig för mer information

Mona Harr StröhleinEpost: Mona Harr Ströhlein.
Tel: 070-1903577

 

Logotype för Europeiska Solidaritetskåren

Dela denna sida