Lyra Koli – författarbesök


Kom och lyssna på “en av landets mest uppmärksammade unga författare och kritiker. En egensinnig, modern och oförutsägbar röst i den svenska prosan” (Jens Liljestrand i SvD sept. -18).
Lyra Koli (f.d. Ekström Lindbäck) föddes 1990 i Sundsvall och växte upp här. Hon har gett ut 4 romaner och för den senaste “Allting växer” är hon nominerad till Sveriges Radios romanpris 2019. Här kommer hon att berätta om sitt författarskap och om den senaste romanen. Kanske får vi också höra något om hennes nästa bok, diktsamlingen “Leviatan”, som kommer ut i år.

Lyra Kolis första roman ”Tillhör Lyra Ekström Lindbäck” blev väldigt omtalad när den kom ut 2012. Det är en annorlunda roman, som närmast kan kallas en BDSM-lek i bokform, där författaren genom en blandning av smicker och hot försöker binda läsaren till sig i en tät relation.

Nästa bok “Ett så starkt ljus” (2014) är en berättelse om livsavgörande förälskelser som förblir ofullbordade. Berättarjaget Sara vandrar runt i Stockholm och försöker bearbeta minnena av några lesbiska förälskelser som aldrig fördjupades och i mötet med transpersonen C skakas hennes känslor i grunden. “Ett så starkt ljus” nominerades till Augustpriset 2014.

Tredje boken ”I tiden” (2016) handlar om Christoffer, en 30-årskrisande man som arbetar som modeskribent för ett kreddigt magasin i Stockholm. Han ägnar en stor del av sin tid åt att vara rätt, ha de rätta kläderna och vara på de rätta festerna – och att mäta andra människor efter samma mått. Han har lyckats förverkliga sina drömmar, men tillvaron känns mer och mer ihålig tills allt kollapsar och han börjar söka ett annat sätt att hantera livet.

Om senaste boken ”Allting växer”(2018) skrev Jens Liljestrand i SvD bl a: “Med den nya romanen “Allting växer” provar hon sina litterära vingar ordentligt. Romanen utspelar sig i en framtid där västvärlden har byggt en gigantisk klimatkupol i Kanada som skydd mot en av miljökatastrofer fördärvad planet. Här lever människor i sorglöshet, välnärda på labbproducerad mat, tillfredsställda via skärmar och VR-simulerat sex och inhysta i små trivsamma lägenheter i höghus med prydliga takträdgårdar. Kryonisk nedfrysning har eliminerat dödsbegreppet – i stället konserveras människor i väntan på att framtida medicinska landvinningar ska återställa deras livsmöjligheter. Lyckan borde alltså vara fullständig.
Men i Kolis kupolvärld är det i stället letargi, apati och jakten på snabba kickar som dominerar. De som inte håller sig sysselsatta med meningslösa låtsasjobb är sjukskrivna i olika former av depressioner. Människan har vänt naturen ryggen och därmed mist sin själ. Går den att återfå?”
Välkommen till ett spännande författarmöte!

Biljettpris: 80 kronor
Bokas via: Entré Sundsvall ↗


Kulturmagasinet Packhusgatan 4 Sundsvall
16 feb 2019
13.00 - 14.15

LONG: 17.312031400000023 LAT: 62.3915504 Adress: Packhusgatan 4, Sundsvall
Dela denna sida