Män i film


Vi tar en titt på fenomenet manlighet och hur män gestaltats i film genom tiderna. Förr såg man gång på gång med spänning hur en man räddar familjen och ibland hela jordens befolkning från undergången. Män som slaktas på slagfältet. Karlar som gör upp i slutscenen. En hjälplös hon räddas av en kompetent han. Detta mönster går i vågor och har en del undantag.

Just nu är trenden att det är mer regel än undantag att kvinnorna i storyn är de starkare.Det märks extra tydligt i populära TV-serier. Sedan har vi hela subgenren inom skräckfilm som kallas ”the last girl standing”, som är som en enda kvinnobacklash på manlig aggressivitet. Det är ett annat tema! 

Nu ska vi grotta ned oss i några filmer där grabbarna har fritt spelrum och använder dessa olika uttryck som språngbräda för diskussion. Hur ser filmarna på manlighetskultur? Förhärligande eller självkritiskt? Vedertagen norm eller total förvirring? Har det hänt något i takt med samhällets förändringar? I filmvärlden finns det ytterligare världar som består av män. Bara män. Vi ägnar några veckor åt killspaning, helt enkelt. Välkommen! Fritt inträde.


Ung Film Sundsvall Esplanaden 21 Sundsvall
16 jan 2018
18.00 - 21.00

LONG: 17.300637283544915 LAT: 62.389083561979916 Adress: Esplanaden 21, Sundsvall
Dela denna sida