Detta kan du göra på Tornhuset

Här kan du göra ditt eget arrangemang, visa upp din konst i vår utställningsyta, skapa din egen musik i våra replokaler och studio, utöva kreativt skapande, delta i och starta egna projekt i Sverige och runt om i Europa samt mycket mer.

Gör ditt eget arrangemang

Har du en idé på ett bra arrangemang men är utan lokal?
Hos oss kan du genomföra ditt arrangemang! Det enda du behöver göra är att ta kontakt med oss om din idé så planerar vi det tillsammans så att det blir ett bra event för både dig och oss.

Vi hjälper dig ta fram material (digitala affischer och utskrivna affischer) som du kan använda dig av i marknadsföringen av ditt evenemang. Vi hjälper även till med viss marknadsföring i olika sociala medier.

Kontakta oss så berättar vi mer
Bild från ett cafe

Våra hängytor

Läs mer om alla våra hängytor under flikarna

Caféet

Caféet heter det rum som ligger i hjärtat av vår öppna verksamhet som riktar sig till ungdomar i åldern 16-25 år. Här finner du som besökare härliga sittplatser, servering från vårt café, brädspel och en tv-spelhörna. Detta är det första rummet du kommer in i efter att du passerat vår entré.

Checka in

När du kommer som besökare till oss får du checka in ditt besök, anonymt, via en iPad som står vid ingången.
Detta är en del i vårt arbete att se hur välbesök vi är och ungefär av vem. Det är också ett sätt för oss att veta ”vilka målgrupper saknas i våra lokaler?” Vi vill ju att alla ska hitta till oss!

Hållbarhet

I rummet finns kran för självservering av kallt och kolsyrat vatten, då vi valt att inte sälja vatten på flaska.

Vi försöker odla det vi kan – vill du vara med? Prata med personalen.

Hos oss källsorterar vi! Du ansvarar själv för att städa undan efter dig själv och slänga skräp i rätt kärl. Vi kommer göra vårt bästa för att detta blir så lätt och tydligt som möjligt.

Boka rum för just det DU vill göra

I caféet kan du be personalen om nyckel till vår ateljé eller vår verkstad, boka mötes- eller studierum, kanske vill du låna kamerautrustning eller kolla in/boka våra replokaler och studios? Prata med oss så hjälper vi dig.

Rockaden

Rockaden är det rum i anslutning till vårt café som ligger närmast Köpmangatan. I detta rum finns en scen, enklare ljud/ljus och projektor. Här kan mindre framträdanden, föreläsningar och andra aktiviteter som exempelvis filmvisning och karaoke äga rum.

Allrummet

Detta rum – hur vill du som ungdom att det ska utformas?
Vi vet inte riktigt vad som ska hända i detta rum, förutom att det ska vara ett rum med utrymme för förändring och lätt att möblera om. Kanske vill du och dina vänner dansa här? Spela tv-spel? Delta i, eller hålla workshops? Under hösten 2022 hoppas vi på att rummet har börjat tagit form. Vill du vara med?

Kontakta oss så berättar vi mer

Ungdomar som spelare musik

Skapa din egen musik

Replokaler

I källaren finns 5 fullt utrustade replokaler som drivs i samarbete med studieförbunden Bilda, Sensus, Folkuniversitetet, Studiefrämjandet och Vuxenskolan. För att få låna en av dessa 5 lokaler krävs att man har en studiecirkel hos något av de ovan nämnda studieförbund

Replokal 6, även kallad Singer-Songwriterlokalen, är utrustad för att öva med akustiska instrument, exempelvis akustiska gitarrer, akustisk bas, cajon och även en enklare sånganläggning. Lokalen drivs av Tornhuset.

Studio

Nere i källaren finns även Tornhusets Studio A och B, som är ett fullt utrustat kontrollrum för inspelning och ljudproduktion, där utrustningen håller både hög och enklare standard. Dessa drivs av Tornhuset.

Läs mer om musiklokalerna

Kravlöst skapande och lärande

Läs mer om alla våra rum för skapande under flikarna

Studierummet

Studierummet är perfekt för dig som vill sitta och studera i lugn och ro, kanske skriva CV eller arbeta med foto/film.

Rummet är utrustat med två skrivbord, två stolar, whiteboardtavla samt datorer som har program för film/fotoredigering.

Verkstan

Har du en möbel du är trött på? Passa på att ta med den till oss och fräscha upp den! Alla våra verktyg och tillbehör som vi har får du låna utan kostnad. Kanske vill du bygga ihop något? Ta med materialet du behöver och använd vårt rum och våra verktyg.

För att använda dig av vår verkstad eller veta mer om vad som finns att använda sig av i den, prata med personalen.

Galleriet

Har du konst du vill ställa ut?

I vårt galleri kan du som ung konstnär ställa ut dina verk! Är du kanske studerande och vill använda vår vägg i redovisningssyfte av ex ett projekt? Psst.. du kan även ställa ut tillsammans med vänner/klasskompisar!

Du bokar Galleriet genom att prata med personal på plats eller via mail/telefon.

Det kostar ingenting att boka vår vägg men var ute i tid då det kan vara många som vill ställa ut.

Tiden som din utställning kan ställas ut kan variera mellan 2-4 veckor beroende på hur stort intresse det finns för att ställa ut hos oss.

Vi har väggar att hänga konstverk på, samt två stycken EXPO-skåp som är låsbara där du kan visa upp hantverk.

Som utställare hos oss deltar du i …
att planera din utställning
att hänga/ställa fram på överenskommen tid/datum
att ta ner/plocka undan på överenskommen tid/datum
att ställa iordning för ett vernissage (om du vill ha ett sådant)
att marknadsföra din utställning

Du kommer även bli erbjuden möjlighet att ta fram affischer, Facebook-event och få materialet (utskrivet och digitalt) för att använda dig av i marknadsföringssyfte.

Kontakta oss så berättar vi mer

Ateljén

I vår ateljé finns det utrymmet för massor med olika uttryck! Vill du använda vår air-brush, symaskin eller kanske glasugn? Vill du måla på staffli eller kanske boka in en konstnär som kan lära ut tekniker i hur man ens börjar måla?

Skapande ateljé med Carina Jading

Återbruk textil och hållbar design – från oanvändbart till användbart.

Lappa & laga, ändra & fixa till…eller brodera viktiga budskap till dig själv och din omgivning.

Kolla din garderob. Ta med dig klädesplagg som behöver ändras, lagas, pimpas eller fixas till på annat sätt för att bli användbart.

Du får tips och idéer, vägledning och pep så att du kan göra det själv eller tillsammans med kompisar under din kväll i ateljén. Material finns för att du ska komma igång.

Läs mer om våra rum

Dekorativ bild av sidan Ung i Europa

Ung i Europa

Nu har du som ung i Sundsvalls kommun möjlighet att delta i och starta egna projekt i Sverige och runt om i Europa med hjälp av oss. Projekten finansieras till 100% av EU-kommissionen och erbjuder allt från att jobba som volontär, till att starta ett eget lokalt projekt för unga på din ort.

Kom in till oss på Tornhuset så berättar vi mer om Ung i Europa.

Läs mer
Eventbild av TEDxYouth 2020

TEDxYouth Sundsvall

TEDxYouth@Sundsvall är ett event skapat av unga arrangörer i samarbete med Ungdomsavdelningen, Sundsvalls kommun.

TED anser att idéer är värda att sprida och har därför skapat TEDx, ett program av lokala, självorganiserande events som samlar människor för att dela en TED-liknande upplevelse.

Vårt event kallas för TEDxYouth Sundsvall, där x = ett självständigt organiserat TED-event. På vårt event TEDxYouth Sundsvall kombineras livetalare med TEDTalks-videos för att skapa en djupare diskussion. TED-konferensen tilldelar generella riktlinjer för TEDx-programmen, men individuella events likt vårt, är självorganiserat.

Läs mer om TEDxYouth
Dekorativ bild av kursen

Tornhuset Summer Stage

Tornhuset Summer Stage, en niodagarskurs under sommarlovet på Tornhuset där du som är född 2010 eller tidigare får möjlighet att fördjupa dig lite mer inom dans, musik eller musikproduktion, med eller utan förkunskaper. Kursperiod: 19-30 juni. Kostnad: 500 kr/deltagare.

Dela denna sida