Matfors fritidsgård vill minska datortid och stillasittande med ett EU-utbyte

Nio ungdomar från Matfors fritidsgård åker på ett EU-utbyte i Irland under 6 dagar tillsammans med Spanien och Irland med start den 28 augusti 2017.

Totalt är det 30 ungdomar som möts och temat för utbytet är hälsosam livsstil och utomhusaktiviteter och skapades av ungdomarna för att minska datortid och stillasittande.

James Mulligan och hans team

James Mulligan och hans team ser fram emot besöket från Matfors ungdomar.

Det blir även workshops kring ämnet samt matlagning tillsammans. Det blir en hel del informellt lärande när det gäller språk, förhoppningsvis kommer bl.a. engelskan och spanskan att förbättras för eleverna.

Ungdomarna kommer att få prova på en hel del roliga aktiviteter såsom; klättring, vattensport, gym, fjällvandring och vattensport.

– Tanken är att få ungdomarna intresserade och fortsätta hemma med en hälsosam livsstil. Ännu ett viktigt syfte med utbytet är att motverka rasism och främlingsfientlighet.
Vi kommer även att presentera Sverige och bjuda på kanelbullar och ta del av de andras kulturkvällar med EU-quiz. Vi kommer troligtvis beröra svåra ämnen som terrorism då deltagarna från Barcelona är starkt berörda av de senaste attentatet, säger Eva Ström på Matfors fritidsgård.

Utbytet fortsätter i Sverige 2018

En hälsosam livsstil med hjälp av rörelse och näring (kost, mental träning). Matfors Fritidsgård /Sundsvalls Kommun har tillsammans med en Irländsk och Spansk ungdomsorganisation gjort ett projekt tillsammans som heter ”A healthy lifestyle through sports and nutrition”.
Det är 29 ungdomar och 4 ledare som kommer att träffas i Sverige/Sundsvall 15-21/8 för att fullfölja ett redan påbörjat EU-utbyte som skedde i Irland 2017.

Syftet med projektet är att motivera ungdomarna att hitta till hälsosamma aktiviteter som motvikt till all stillasittande datakommunikation som i dag sker. Spännande, varierande och härliga rörelseaktiviter är inplanerade; Zumba, Sumowrestling, kanot, Bodaborg, Höghöjdsbanor och äventyrsbad är några exempel på vad ungdomarna kommer att få pröva under den vecka som projektet pågår.

Detta projekt kommer från ungdomarnas egna önskemål att hitta fitness/sportaktiviteter när man kanske slutat i fotbollslaget, men ändå vill träna och må bra. Vi kommer även lära oss laga hälsosam mat och undervisas i hälsosam livsstil. Vi samarbetar med MIUN när det gäller de teoretiska delarna av projektet och kommer att ha föreläsning och workshops i ämnet.

Här i Sverige/Sundsvall kommer vi att fokusera mera på teoridelar och fördjupa ungdomarnas kunskap i ämnet; hälsosam livsstil. Vi kommer även belysa ämnet mental hälsa.

Vi kommer att genomföra en del kulturella utbyten i form av workshop med ländernas olika fysiska utespel/lekar. Sverige kommer att gå igenom brännboll och Irland kommer att ha Gaelic-football med oss. Spanien kommer att lära oss folkdanser.

Logotype Erasmus plusFör mer information kontakta:
Eva Ström, Enhetschef (projektledare), Sundsvalls Kommun
Tfn: 0730514648, eva.strom@sundsvall.se

Följ EU-utbytet via Matfors fritidsgårds facebooksida ↗

Senast uppdaterad: 2021-03-16, 12:43

Dela denna sida