Matfors fritidsgård ville minska datortid och stillasittande med ett EU-utbyte

Nio ungdomar från Matfors fritidsgård åkte på ett EU-utbyte i Irland under 6 dagar tillsammans med Spanien och Irland med start den 28 augusti 2017.

Totalt var det 30 ungdomar som möttes. Temat för utbytet var hälsosam livsstil och utomhusaktiviteter som skapades av ungdomarna för att minska datortid och stillasittande.

James Mulligan och hans team

James Mulligan och hans team ser fram emot besöket från Matfors ungdomar.

Det blev även workshops kring ämnet samt matlagning tillsammans. Det blir alltid en hel del informellt lärande när det gäller språk, förhoppningsvis kunde engelskan och spanskan att förbättras för eleverna.

Ungdomarna fick prova på en hel del roliga aktiviteter såsom; klättring, vattensport, gym, fjällvandring och vattensport.

– Tanken var att få ungdomarna intresserade och fortsätta hemma med en hälsosam livsstil. Ännu ett viktigt syfte med utbytet var att motverka rasism och främlingsfientlighet. Vi kom även att presentera Sverige och bjöd på kanelbullar och tog del av de andras kulturkvällar med EU-quiz. 

Utbytet fortsatte i Sverige 2018

En hälsosam livsstil med hjälp av rörelse och näring (kost, mental träning). Matfors Fritidsgård /Sundsvalls Kommun gjorde tillsammans med en Irländsk och Spansk ungdomsorganisation ett projekt tillsammans som heter ”A healthy lifestyle through sports and nutrition”. Det var 29 ungdomar och 4 ledare som träffades i Sverige/Sundsvall 15-21/8 för att fullfölja ett redan påbörjat EU-utbyte som skedde i Irland 2017.

Syftet med projektet var att motivera ungdomarna att hitta till hälsosamma aktiviteter som motvikt till all stillasittande datakommunikation som i dag sker. Spännande, varierande och härliga rörelseaktiviter var inplanerade; Zumba, Sumowrestling, kanot, Bodaborg, Höghöjdsbanor och äventyrsbad var några exempel på vad ungdomarna kunde få pröva under den vecka som projektet pågick.

Detta projekt kom från ungdomarnas egna önskemål att hitta fitness/sportaktiviteter när man kanske slutat i fotbollslaget, men ändå vill träna och må bra. Vi kom även lära oss laga hälsosam mat och undervisades i hälsosam livsstil. Vi samarbetade med MIUN när det gällde de teoretiska delarna av projektet och gjorde en föreläsning och workshops i ämnet.

Här i Sverige/Sundsvall fokuserade vi mer på teoridelar och fördjupa ungdomarnas kunskap i ämnet; hälsosam livsstil. Vi belyste även ämnet mental hälsa.

Vi genomförde en del kulturella utbyten i form av workshop med ländernas olika fysiska utespel/lekar. 

 

Senast uppdaterad: 2023-10-03, 13:48

Dela denna sida