Ny spännande mötesplats öppnar nu i Sundsvall

Tornhuset är namnet på mötesplatsen som nu invigs fredag 20 maj. Ett hus som kommer att fyllas med kreativa personer i alla åldrar. Huset på Köpmangatan 15, f.d. Kårhuset, har tre våningar och är på hela 2700 kvadratmeter som inbjuder till olika aktiviteter inom kultur och fritid.

Det blir en inkluderande och engagerande fritidsverksamhet för unga i åldern 16-25 år, möjlighet för musikintresserade att repetera, öva att stå på scenen, spela in i studio med mera, för alla åldrar samt anrika och spännande lokaler att hyra för föreningar, organisationer, företag och privata aktörer.

– Vi vet att ungdomar efterfrågar trygga och välkomnande platser där man kan vara kreativ, uppleva olika evenemang och konserter eller bara hänga och det kommer Tornhuset kunna erbjuda Sundsvalls ungdomar på ett fantastiskt sätt, säger Niklas Evaldsson (V), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

– Det har varit en spännande resa med renovering och inflyttning i Tornhuset, och den 20 maj är det äntligen dags att slå upp portarna! Vi i personalen är redo och ser fram emot att välkomna våra besökare, säger enhetschef Mona Harr Ströhlein

Historia om huset

Huset byggdes 1887 av Schack- och Läsesällskapet och som kuriosa kan nämnas att stadens första vattenklosett installerades i denna byggnad. Året efter brann det i Sundsvall. Ordenssällskapet W:6 renoverade huset och flyttade sedan in. Sällskapet huserade i byggnaden ända fram till 1970.

1939 flyttade Sundsvalls stadsbibliotek in på gatuplanet och något år senare inreddes en restaurang i källaren. 1970 tog biblioteket över hela huset och vissa av lokalerna hyrdes ut till föreningslivet fram till 1986 då biblioteket flyttade till Kulturmagasinet. På 1980-talet övertog studentkåren huset.
Källa på husets historia: Hans-Anders Kempe, arkitekt.

 

Mer om Tornhuset kan du läsa på hemsidan: www.ungisundsvall.se/tornhuset

Kontakt

Mona Harr Ströhlein, enhetschef ungdomsavdelningen, kultur-och fritidsförvaltningen
Telefon: 070-190 35 77 ↗
E-post: mona.strohlein@sundsvall.se ↗

Niklas Evaldsson (V), ordförande kultur- och fritidsnämnden
Telefon: 073-866 52 88 ↗
E-post: niklas.evaldsson@sundsvall.se ↗

 

 

Senast uppdaterad: 2022-11-22, 14:58

Dela denna sida